Väitöstutkimus Helsingin yliopistolla, lääketieteellisessä tiedekunnassa, yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon osastolla otsikolla:
"Tutkimus pysyviä laihtumistuloksia aikaansaaneista"
(Characterizing successful long-term weight losers : Finnish Weight Control Registry)
Elämäntapatekijät ja onnistunut laihduttaminen
Suomalaisista 2/3 naisista ja 3/4 miehistä on vähintään ylipainoisia, painonindeksi ylittää 25 kg/m2. Laihduttaminen onnnistuu usein lyhyellä tähtäimellä, tuloksen pitäminen on huomattavan paljon haasteellisempaa. Tein Helsingin yliopistossa väitöstutkimusta, jossa keräsin tietoa henkilöistä, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painoaan vähintään 10% ja pitämään tuloksen vähintään 2 vuotta. Lihavuuden tiedetään olevan kansantaloudellisestikin ajatellen merkittävä ongelma, siksi onkin erityisen tärkeää selvittää, miten jotkut ovat onnistuneet saavuttamaan pysyviä laihtumistuloksia painovaihteluiden sijaan. Tutkimukseen haettiin työikäisiä (18-60-vuotiaita) osallistujia ympäri Suomea. Mukaan ilmoittautua 316 henkilöä, heistä 184 täytti kaikki osallistumiskriteerit ja saivat kutsun osallistua tutkimukseen, 158 täytti kyselyn (100 naista ja 58 miestä). Painoindeksin tulee laihdutuksen alkuvaiheessa ylittää 30 kg/m2,
Lifestyle-related factors associated with successful weight loss
Osallistujat olivat keskimäärin 44-vuotiaita, heidän painoindeksinsä oli aloitusvaiheessa keskimäärin 35,9 kg/m2 ja laihtumisen jälkeen 26,1 kg/m2. Keskimääräinen painonpudotus oli 26,5% tai 32,4 kg. Osallistujien sosio-demografinen tausta vaihteli, 37,9%:lla oli enintään ammatillinen koulutus ja 22,8%:lla korkeakoulututkinto. Noin kolmanneksella ansiot olivat alle 2 000 eur/kk. Vuorotyötä teki 15,2% osallistujista.
Osallistujista 84,8% ilmoitti tuntevansa itsensä joko melko tai erittäin terveeksi, 42,4% ilmoitti myös ettei heillä ole kroonisia sairauksia. 27,2% osallistujista asuu yhden hengen taloudessa, parisuhteessa olevista 60,9%:lla puoliso ei ollut ylipainoinen. 69,2% niistä, joilla oli lapsia, ei yksikään lapsista ollut ylipainoinen. Ainoastaan 23,4% ilmoitti molempien vanhempien olleen ylipainoisia. 31,6% osallistujista laihdutti ensimmäistä kertaa.
Tutkimuksessa käytettiin joitakin samoja kysymyksiä kuin valtakunnallisessa FINRISK tutkimuksessa, jotta saataisiin vertailevia lukuja väestön elintapoihin. Lähes 90% osallistujista ilmoitti että ei tupakoi, 19,1% että eivät käytä alkoholia lainkaan ja 40,1% ilmoitti käyttävänsä kerran kuukaudessa tai harvemmin. Lähes puolet 47,8% ilmoitti liikkuvansa vapaa-ajalla yli 3 tuntia viikossa ja 44,6% että harrastaa liikuntaa 4 kertaa viikossa tai useammin. 30,1% osallistujista ilmoitti, että heillä on työmatkaliikuntaa yli 30 min per pv. Verrattua muuhun väestöön, osallistujat tupakoivat merkittävästi vähemmän, käyttävät huomattavasti vähemmän alkoholia ja liikkuvat enemmän sekä vapaa-ajalla että työmatkalla.
Johtopäätöksiä
Onnistuneen painonpudotuksen taustalla näyttää olevan keskeisenä tekijänä terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus tai tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön niukkuus ja liikunnan runsas määrä tai ainakin lisääntyminen sekä vapaa-ajalla että työmatkalla. Onnistuminen painonpudotuksessa saattaa olla todennäköisempää, jos ei perheessä ole muita ylipainoisia. Aikaisemmat laihdutusyritykset eivät näyttäisi olevan esteenä onnistumiselle, kolmannes tässä tutkimuksessa laihdutti ensimmäistä kertaa. Usein ajatellaan pienten tulojen olevan esteenä suositusten mukaisten ruokailutottumusten toteutumiselle. Tässä tutkimuksessa osallistujien tulot ja koulutustausta vaihteli, eikä niillä näyttäisi siten olevan vaikutusta tuloksen saavuttamiseen.
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25751374
Weight loss methods and changes in eating habits among successful weight losers
Tässä tutkimuksessa selvitettiin tutkittavien metodeja laihduttaa, laihdutushistoriaa, punnitusfrekvenssiä ja ruokavaliomuutoksia laihduttamisen aikana. Noin puolet (48 %) osallistujista (n=158, 100 naista ja 58 miestä) ilmoitti laihduttaneensa hitaasti ruokavaliomuutosten avulla, 20 % nopeasti joko oman kevyen dieetin avulla tai vähähiilihydraattisella/kalorisella dieetillä.
Punnitusfrekvenssi oli korkea, 92 % ilmoitti punnitsevansa itsensä laihduttamisvaiheessa vähintään 1 krt viikossa ja 75 % vielä painonhallintavaiheessakin.
Keskeisimmät ruokavaliomuutokset olivat mm. kasvisten lisääminen sekä sokeripitoisten ja nopeita hiilihydraatteja sisältävien ruokien (makeiset, limsat, leivonnaiset), pikaruokien sekä alkoholin määrän ja/tai käyttöfrekvenssin väheneminen. Tärkeitä onnistumiseen vaikuttavia seikkoja näyttäisi olevan myös ateriarytmin säännöllistäminen lähelle suosituksia (3-5 syömiskertaa päivässä) sekä lautasmallin käyttöönotto aterialla. Jopa 78% osallistujista raportoi myös osaamisen lisääntyneen ruokien energia- ja ravintosisällöistä prosessin aikana.
Johtopäätöksiä
Näyttää siltä että pitkäaikaisia laihtumistuloksia voi saavuttaa eri tavoin laihduttamalla, samalla painon seuranta prosessin aikana on tärkeää. Energiatiheiden ruokien käyttöfrekvenssin vähentäminen ja lautasmallin käyttöönotto, lisäten samalla kasvisten määrää ruokavaliossa, näyttäisi olevan onnistuneen laihduttamisen avaintekijöitä.
Aiemmin tutkimuksesta on julkaistu artikkeli liittyen osallistujien elämäntapoihin. Onnistuneen painonpudotuksen taustalla näyttää olevan keskeisenä tekijänä terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus tai tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön niukkuus ja liikunnan runsas määrä tai ainakin lisääntyminen sekä vapaa-ajalla että työmatkalla.
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26820173
Long-term Weight Maintenance after Successful Weight Loss:
Motivational Factors, Support, Difficulties, and Success Factors
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29320341
Objectives: The main aims of this study were to assess motivational factors for weight loss, and
support and difficulties during the weight loss and weight maintenance phase. Methods: This
study was based upon findings from the Finnish Weight Control Registry (FWCR), including 158
formerly obese persons, who lost at least 10% of their initial weight and maintained it for at
least 2 years. Data have been collected through electronic forms. Results: The 2 most commonly
reported motivational factors for weight loss were health- and appearance-related factors.
Women reported dissatisfaction with their body more commonly than men (p = .023), whereas
men reported health-related reasons (p = .008) more often. The majority (58%) reported losing
weight alone, without any outside support, men more commonly than women (p = .006).
Persons reported fewer difficulties during the maintenance than during the weight loss phase.
Conclusions: Various motivational factors for losing weight may lead to successful weight loss
and long-term weight maintenance. Marked sex differences were reported in relation to difficulties
and need for support.
Personality Traits Associated with Weight Maintenance among Successful Weight Losers
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30158003
Objectives: The influence of personality traits on successful weight loss has been studied previously
with conflicting findings. Much less is known about the influence of personality traits on
weight maintenance after weight loss. The aims of this study were to assess how personality
traits were associated with motivational factors, dietary habits, self-weighing frequency, need
for support, and difficulties encountered during the weight loss process in formerly successful
weight maintainers. Methods: This study was based upon findings from the Finnish Weight
Control Registry, including 158 (100 women and 58 men, age 18-60 years) formerly obese participants
with ≥10% weight loss and who maintained it ≥ 2 years. Data were collected through
electronic forms and personality traits were assessed according to the Five Factor Model with
the Finnish version of the Ten Item Personality Inventory. Results: Personality traits neuroticism,
agreeableness, and conscientiousness were associated with motivational factors, self-weighing
frequency, dietary habits, support, and difficulties during the weight loss process. Sex differences
were observed. Conclusions: Personality traits may be important in successful long-term
weight maintenance after weight loss. Our results might not be generalizable in other populations
because only Caucasians were included. The small sample size needs to be considered.
Lisätietoja väitöstutkimuksestani:
Vastaava tutkija: laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Sirpa Soini, puh. 0451 246 256.
Tutkimuksssa ohjaajina: professori Johan Eriksson ja professori Pertti Mustajoki.
Lisäksi on julkaistu eri maiden painonhallintarekistereistä (5) katsausartikkeli, jossa olin yhtenä kirjoittajana:
Successful weight loss maintenance: A systematic review of weight control registries
Catarina Paixão, Carlos M. Dias, Rui Jorge, Eliana V. Carraça, Mary Yannakoulia, Martina de Zwaan, Sirpa Soini, James O. Hill, Pedro J. Teixeira, Inês Santos
First published:12 February 2020. https://doi.org/10.1111/obr.13003
Weight loss maintenance is a major challenge for obesity treatment. Weight control registries can be useful in identifying psychological and behavioural factors that could contribute to better long‐term success. The objective of this study is to describe the existing weight control registries and their participants and identify correlates of weight loss maintenance. A comprehensive search of peer‐reviewed articles published until November 2018 was conducted in PubMed, Web of Science, and Scopus. Studies that reported results from weight control registries were considered. Fifty‐two articles, corresponding to five registries (the United States, Portugal, Germany, Finland, and Greece), were included. Registries differed in inclusion criteria and procedures. Of 51 identified weight loss and maintenance strategies, grouped in 14 domains of the Oxford Food and Activity Behaviors taxonomy, the following were the most frequently reported: having healthy foods available at home, regular breakfast intake, increasing vegetable consumption, decreasing sugary and fatty foods, limiting certain foods, and reducing fat in meals. Increased physical activity was the most consistent positive correlate of weight loss maintenance. To our knowledge, this is the first systematic review of information about successful weight loss maintenance obtained from weight control registries. Key common influential characteristics of success were identified, which can inform future prospective studies and weight management initiatives.
"Tutkimus pysyviä laihtumistuloksia aikaansaaneista"
(Characterizing successful long-term weight losers : Finnish Weight Control Registry)
Elämäntapatekijät ja onnistunut laihduttaminen
Suomalaisista 2/3 naisista ja 3/4 miehistä on vähintään ylipainoisia, painonindeksi ylittää 25 kg/m2. Laihduttaminen onnnistuu usein lyhyellä tähtäimellä, tuloksen pitäminen on huomattavan paljon haasteellisempaa. Tein Helsingin yliopistossa väitöstutkimusta, jossa keräsin tietoa henkilöistä, jotka ovat onnistuneet pudottamaan painoaan vähintään 10% ja pitämään tuloksen vähintään 2 vuotta. Lihavuuden tiedetään olevan kansantaloudellisestikin ajatellen merkittävä ongelma, siksi onkin erityisen tärkeää selvittää, miten jotkut ovat onnistuneet saavuttamaan pysyviä laihtumistuloksia painovaihteluiden sijaan. Tutkimukseen haettiin työikäisiä (18-60-vuotiaita) osallistujia ympäri Suomea. Mukaan ilmoittautua 316 henkilöä, heistä 184 täytti kaikki osallistumiskriteerit ja saivat kutsun osallistua tutkimukseen, 158 täytti kyselyn (100 naista ja 58 miestä). Painoindeksin tulee laihdutuksen alkuvaiheessa ylittää 30 kg/m2,
Lifestyle-related factors associated with successful weight loss
Osallistujat olivat keskimäärin 44-vuotiaita, heidän painoindeksinsä oli aloitusvaiheessa keskimäärin 35,9 kg/m2 ja laihtumisen jälkeen 26,1 kg/m2. Keskimääräinen painonpudotus oli 26,5% tai 32,4 kg. Osallistujien sosio-demografinen tausta vaihteli, 37,9%:lla oli enintään ammatillinen koulutus ja 22,8%:lla korkeakoulututkinto. Noin kolmanneksella ansiot olivat alle 2 000 eur/kk. Vuorotyötä teki 15,2% osallistujista.
Osallistujista 84,8% ilmoitti tuntevansa itsensä joko melko tai erittäin terveeksi, 42,4% ilmoitti myös ettei heillä ole kroonisia sairauksia. 27,2% osallistujista asuu yhden hengen taloudessa, parisuhteessa olevista 60,9%:lla puoliso ei ollut ylipainoinen. 69,2% niistä, joilla oli lapsia, ei yksikään lapsista ollut ylipainoinen. Ainoastaan 23,4% ilmoitti molempien vanhempien olleen ylipainoisia. 31,6% osallistujista laihdutti ensimmäistä kertaa.
Tutkimuksessa käytettiin joitakin samoja kysymyksiä kuin valtakunnallisessa FINRISK tutkimuksessa, jotta saataisiin vertailevia lukuja väestön elintapoihin. Lähes 90% osallistujista ilmoitti että ei tupakoi, 19,1% että eivät käytä alkoholia lainkaan ja 40,1% ilmoitti käyttävänsä kerran kuukaudessa tai harvemmin. Lähes puolet 47,8% ilmoitti liikkuvansa vapaa-ajalla yli 3 tuntia viikossa ja 44,6% että harrastaa liikuntaa 4 kertaa viikossa tai useammin. 30,1% osallistujista ilmoitti, että heillä on työmatkaliikuntaa yli 30 min per pv. Verrattua muuhun väestöön, osallistujat tupakoivat merkittävästi vähemmän, käyttävät huomattavasti vähemmän alkoholia ja liikkuvat enemmän sekä vapaa-ajalla että työmatkalla.
Johtopäätöksiä
Onnistuneen painonpudotuksen taustalla näyttää olevan keskeisenä tekijänä terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus tai tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön niukkuus ja liikunnan runsas määrä tai ainakin lisääntyminen sekä vapaa-ajalla että työmatkalla. Onnistuminen painonpudotuksessa saattaa olla todennäköisempää, jos ei perheessä ole muita ylipainoisia. Aikaisemmat laihdutusyritykset eivät näyttäisi olevan esteenä onnistumiselle, kolmannes tässä tutkimuksessa laihdutti ensimmäistä kertaa. Usein ajatellaan pienten tulojen olevan esteenä suositusten mukaisten ruokailutottumusten toteutumiselle. Tässä tutkimuksessa osallistujien tulot ja koulutustausta vaihteli, eikä niillä näyttäisi siten olevan vaikutusta tuloksen saavuttamiseen.
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25751374
Weight loss methods and changes in eating habits among successful weight losers
Tässä tutkimuksessa selvitettiin tutkittavien metodeja laihduttaa, laihdutushistoriaa, punnitusfrekvenssiä ja ruokavaliomuutoksia laihduttamisen aikana. Noin puolet (48 %) osallistujista (n=158, 100 naista ja 58 miestä) ilmoitti laihduttaneensa hitaasti ruokavaliomuutosten avulla, 20 % nopeasti joko oman kevyen dieetin avulla tai vähähiilihydraattisella/kalorisella dieetillä.
Punnitusfrekvenssi oli korkea, 92 % ilmoitti punnitsevansa itsensä laihduttamisvaiheessa vähintään 1 krt viikossa ja 75 % vielä painonhallintavaiheessakin.
Keskeisimmät ruokavaliomuutokset olivat mm. kasvisten lisääminen sekä sokeripitoisten ja nopeita hiilihydraatteja sisältävien ruokien (makeiset, limsat, leivonnaiset), pikaruokien sekä alkoholin määrän ja/tai käyttöfrekvenssin väheneminen. Tärkeitä onnistumiseen vaikuttavia seikkoja näyttäisi olevan myös ateriarytmin säännöllistäminen lähelle suosituksia (3-5 syömiskertaa päivässä) sekä lautasmallin käyttöönotto aterialla. Jopa 78% osallistujista raportoi myös osaamisen lisääntyneen ruokien energia- ja ravintosisällöistä prosessin aikana.
Johtopäätöksiä
Näyttää siltä että pitkäaikaisia laihtumistuloksia voi saavuttaa eri tavoin laihduttamalla, samalla painon seuranta prosessin aikana on tärkeää. Energiatiheiden ruokien käyttöfrekvenssin vähentäminen ja lautasmallin käyttöönotto, lisäten samalla kasvisten määrää ruokavaliossa, näyttäisi olevan onnistuneen laihduttamisen avaintekijöitä.
Aiemmin tutkimuksesta on julkaistu artikkeli liittyen osallistujien elämäntapoihin. Onnistuneen painonpudotuksen taustalla näyttää olevan keskeisenä tekijänä terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus tai tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön niukkuus ja liikunnan runsas määrä tai ainakin lisääntyminen sekä vapaa-ajalla että työmatkalla.
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26820173
Long-term Weight Maintenance after Successful Weight Loss:
Motivational Factors, Support, Difficulties, and Success Factors
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29320341
Objectives: The main aims of this study were to assess motivational factors for weight loss, and
support and difficulties during the weight loss and weight maintenance phase. Methods: This
study was based upon findings from the Finnish Weight Control Registry (FWCR), including 158
formerly obese persons, who lost at least 10% of their initial weight and maintained it for at
least 2 years. Data have been collected through electronic forms. Results: The 2 most commonly
reported motivational factors for weight loss were health- and appearance-related factors.
Women reported dissatisfaction with their body more commonly than men (p = .023), whereas
men reported health-related reasons (p = .008) more often. The majority (58%) reported losing
weight alone, without any outside support, men more commonly than women (p = .006).
Persons reported fewer difficulties during the maintenance than during the weight loss phase.
Conclusions: Various motivational factors for losing weight may lead to successful weight loss
and long-term weight maintenance. Marked sex differences were reported in relation to difficulties
and need for support.
Personality Traits Associated with Weight Maintenance among Successful Weight Losers
Linkki alkuperäisartikkelin abstraktiin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30158003
Objectives: The influence of personality traits on successful weight loss has been studied previously
with conflicting findings. Much less is known about the influence of personality traits on
weight maintenance after weight loss. The aims of this study were to assess how personality
traits were associated with motivational factors, dietary habits, self-weighing frequency, need
for support, and difficulties encountered during the weight loss process in formerly successful
weight maintainers. Methods: This study was based upon findings from the Finnish Weight
Control Registry, including 158 (100 women and 58 men, age 18-60 years) formerly obese participants
with ≥10% weight loss and who maintained it ≥ 2 years. Data were collected through
electronic forms and personality traits were assessed according to the Five Factor Model with
the Finnish version of the Ten Item Personality Inventory. Results: Personality traits neuroticism,
agreeableness, and conscientiousness were associated with motivational factors, self-weighing
frequency, dietary habits, support, and difficulties during the weight loss process. Sex differences
were observed. Conclusions: Personality traits may be important in successful long-term
weight maintenance after weight loss. Our results might not be generalizable in other populations
because only Caucasians were included. The small sample size needs to be considered.
Lisätietoja väitöstutkimuksestani:
Vastaava tutkija: laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Sirpa Soini, puh. 0451 246 256.
Tutkimuksssa ohjaajina: professori Johan Eriksson ja professori Pertti Mustajoki.
Lisäksi on julkaistu eri maiden painonhallintarekistereistä (5) katsausartikkeli, jossa olin yhtenä kirjoittajana:
Successful weight loss maintenance: A systematic review of weight control registries
Catarina Paixão, Carlos M. Dias, Rui Jorge, Eliana V. Carraça, Mary Yannakoulia, Martina de Zwaan, Sirpa Soini, James O. Hill, Pedro J. Teixeira, Inês Santos
First published:12 February 2020. https://doi.org/10.1111/obr.13003
Weight loss maintenance is a major challenge for obesity treatment. Weight control registries can be useful in identifying psychological and behavioural factors that could contribute to better long‐term success. The objective of this study is to describe the existing weight control registries and their participants and identify correlates of weight loss maintenance. A comprehensive search of peer‐reviewed articles published until November 2018 was conducted in PubMed, Web of Science, and Scopus. Studies that reported results from weight control registries were considered. Fifty‐two articles, corresponding to five registries (the United States, Portugal, Germany, Finland, and Greece), were included. Registries differed in inclusion criteria and procedures. Of 51 identified weight loss and maintenance strategies, grouped in 14 domains of the Oxford Food and Activity Behaviors taxonomy, the following were the most frequently reported: having healthy foods available at home, regular breakfast intake, increasing vegetable consumption, decreasing sugary and fatty foods, limiting certain foods, and reducing fat in meals. Increased physical activity was the most consistent positive correlate of weight loss maintenance. To our knowledge, this is the first systematic review of information about successful weight loss maintenance obtained from weight control registries. Key common influential characteristics of success were identified, which can inform future prospective studies and weight management initiatives.